תחום הביטוח בישראל על פניו מציע שוק תחרותי בו מובילות כארבעה עשר חברות את השוק, וזאת באמצעות עשרות אלפי סוכנויות וסוכני ביטוח: עצמאיים ושכירים, המהווים את הערוץ הישיר ללקוח למכירת הפוליסה המתאימה לו ולמימושה במקרה הצורך. אלא שלמעשה למרות התחרות המוצעת לכאורה בשוק שולטות חמש חברות החולשות על למעלה מתשעים אחוזים מסך הנכסים ותכניות הביטוח ולמעשה מכתיבות באופן בלעדי את תנאי השוק.
חברות הביטוח המובילות בישראל:
- קבוצת מגדל – חברת מגדל אחזקות ביטוח ופיננסיים המחזיקה גם בחברת הביטוח מגדל היא חברה ציבורית הנסחרת בבורסה לניירות ערך בתל אביב, מה שמחייב אותה לשקיפות מלאה של נתוניה לציבור. החברה חולשת על כ- 25% משוק הביטוח בישראל, ומנהלת מערך השקעות, חיתום וניהול קרנות פנסיה.
- קבוצת כלל – חברת הביטוח כלל היא חלק מקבוצת אי-די-בי, נסחרת בבורסה לניירות ערך ומחזיקה בחטיבות ביטוח, מוצרי אשראי, השקעות, פנסיה וקרנות גמל.
- קבוצת הפניקס – חברת הביטוח הפניקס נמצאת בבעלות מלאה של קבוצת הפניקס אחזקות, ומחזיקה בשליטתה חברות ביטוח ופיננסיים נוספות. החברה נסחרת בבורסה אף היא ובין נכסיה הרבים נרשם גם אוסף אומנות ישראלי ידוע שנאצר בידי האוצר והאספן הישראלי יוסף חכמי.
- קבוצת הראל – הראל ביטוחים ופיננסיים היא קבוצה ציבורית הנסחרת בבורסה לניירות ערך בת אביב ובמדד תל אביב 35. מוצר הדגל של החברה הוא בתחום ביטוחי הבריאות ומוצרים בולטים נוספים שלה מגיעים מתחומי ביטוח החיים, ביטוח נסיעות, קרנות הפנסיה וניהול תיקי השקעות. החברה זכתה להוביל את מדד המותגים של העיתון הכלכלי המוביל גלובס לשנת 2018 עת דורגה ראשונה בתחום הביטוח והפנסיה בישראל.
- קבוצת מנורה – קבוצת מנורה מבטחים ואחזקות היא חברה פעילה בניהול משפחתי ובאחזקה ציבורית הנסחרת בבורסה לניירות ערך ומחזיקה בעשרות חברות בנות למכירה וניהול של מוצרי ביטוח ופיננסיים, ואף מחזיקה בזכויות על שמו של היכל הספורט התל אביבי המפורסם יד אליהו.
לצד אלה פעילות חברות ביטוח קטנות יותר דוגמת חברת ביטוח ישיר, הכשרת היישוב, איילון, אליהו ונוספות.
בעבור צרכן הקצה למוצרי ביטוח ופיננסיים ההשוואה לעתים קרובות לא תהיה בין החברות הגדולות אלא בין הסוכנויות הפרטיות והיכולות של הסוכן לתפור את החליפה המתאימה ביותר ללקוח. יחד עם זאת, אין להקל ראש בחוסנה הכלכלי ובעוצמתה של חברת הביטוח בבחירת חברת ביטוח, בעיקר כאשר מדובר בתכניות פנסיה וקרנות חיסכון וניהול סיכונים לטווח הארוך.
חשוב לדעת כי כל חברות הביטוח בישראל כפופות לחוקי המפקח על הביטוח בישראל- תפקיד הנועד להבטיח שמירה על האינטרס הציבורי ועל ציבור הצרכנים, בעולם בו מורכבות המוצרים יכולה להביא לכדי חוסר ידע של הצרכן אל מול כוחן של החברות הגדולות.
בכל רכישה של מוצר ביטוחי מחברה גדולה כקטנה מומלץ לערוך השוואת מחירים ולבוא לידי מיקוח עם הסוכן ו/או נציגי חברת הביטוח, וזאת לצד היכרות עם התכנית הביטוחית ופירוקה לגורמים. הן בביטוח רכב, הן בביטוחי רכוש ודירות והן בביטוחים רפואיים תמצאו כי לרוב התכנית המוצעת מורכבת משלל רכיבים אשר במקרים רבים אינם רלוונטיים לצרכן ומהווים דרך לייקר את הפוליסה הכוללת. פרמטר נוסף עליו יש לתת את הדעת הוא כפילות בכיסויים בין הביטוחים השונים. לא אחת נוצרים מצבים כי אדם המכוסה במספר כיסויים רפואיים במסגרת ביטוח משלים בקופת החולים ובביטוח מפני אובדן כושר עבודה במסגרת מקום העבודה, רוכש תכנית ביטוח בריאות המכסה את כל הללו, כאשר למעשה הסרת הרכיבים האמורים עשויה להוזיל עשרות שקלים מן התכנית ולמנוע כפילות מיותרת שאינה ניתנת למימוש במקרה הצורך.
הכתבה באדיבות: Insurancer.co.il – מדברים ביטוח בגובה העיניים